POKLIČITE NAS!
05/36-89-333
Avtohiša Lavrenčič
Bojan Lavrenčič s.p., Vipavska cesta 6c,
5270 Ajdovščina

Kako merimo – porabo goriva

TESTNA SHEMA ZA MERITVE PORABE GORIVA
Testna shema porabe goriva je narejena, da lahko potencialni kupci novih vozil dobijo reprezentatine podatke o porabi goriva med različnimi modeli in znamkami.
Praktično vsi modeli vozil, ki so odobreni za prodajo v Europski skupnosti morajo prestati standardni test, da se ugotovi njihova poraba goriva.

KAJ SO TO STANDARDNI TESTI
Uradni testi porabe goriva so v uporabi od 1970. EU direktiva 80/1268/EEC(nazadnje obnovljena 2004/3/EEC) opisuje teste katere morajo opraviti vsi modeli , ki bodo v prodaji od leta 2001.

TEST PORABE GORIVA EU direktiva 80/1268/EEC(nazadnje obnovljena 2004/3/EEC)
Nov test je bil sporazumno in internacionalno sprejet in omogoča rezultate, ki so bolj reprezentativni od podatkov z vožnjo po cesti.
V teh testih sta dva dela: mestni in izvenmestni cikel. Testni cikel je enak kot je cikel za meritev emisij po modelih in namembnosti.
Vsa testirana vozila morajo biti utečena in sicer vsaj 3000km pred testom.

URBANI CIKEL
Urbani testni cikel je opravljen v laboratoriju s temperaturo zraka med 20-30 stopinj Celzija in sicer na valju, ki simulira cesto. Test se začne z vžigom mrzlega motorja(ki ni deloval vsaj 3 ure). Cikel sestavlja serija pospeševanj, konstantnih hitrosti, upočasnjevanj in mirnega teka. Maksimalna hitrost je 50km/h, povprečna hitrost je 19km/h in pokrita razdalja je 4km. Cikel je pokazan kot Part One(prvi del) na sliki.

IZVEN URBANI CIKEL
Ta cikel je izveden takoj za prvim ciklom in je zgrajen in delno umirjene hitrosti, počasnega pospeševanja in upočasnjevanja z malenkost mirnega teka. Maksimalna hitrost je 120km/h, povprečna znaša 63km/h in pokrita razdalja je 7km. Cikel je na sliki pod Part Two(drugi del).

POVPREČNA PORABA
Povprečna poraba je predstavljena s podatki obeh ciklov skupaj. Torej je povprečje obeh ciklov s tem da se upošteva tudi skupna razdalja. Podatek se preprosto pomnoži in tako oblikuje nam znane številke o porabi.

NAMEN
Namen teh testiranj je, da potrošnik enostavno lahko primerja porabo med vozili. Potrebno pa se je zavedati, da na porabo v vsakodnevni uporabi vozila vpliva mnogo faktorjev. Zračni upor, tovor v vozilu, izbira pnevmatik, izbira goriva, klimatska naprava, temperatura, vlažnost, način vožnje, kvaliteta cestne podlage, vožnja navkreber/v dolino in še mnogo drugih.

Tekst: Rok Gulič
Informacije: Splet